Locatie
Hier zit je goed
Groen zijn onze longen, creatief is onze geest, vrij is onze stad… dát is Arnhem. En die vibe ervaar je ook in Lombok. Het is een upcoming wijk voor vrije vogels die de stad niet willen missen, maar ook op zoek zijn naar rust en groen. Laat de auto maar staan en ontdek de omgeving. Hier zit je goed voor de rest van je leven.
Voorzieningen
BUITEN DE KOEPEL
In de straten rond 'Buiten de Koepel' vind je verschillende winkels voor je dagelijkse boodschappen, enkele horecagelegenheden en een basisschool. Ben je op zoek naar meer voorzieningen? Voor een avondje uit, theaterbezoek, een goed diner of eindeloos shoppen? De Arnhemse binnenstad is op fietsafstand.
Bereikbaarheid
DE WERELD AAN JE VOETEN
Woon je in 'Buiten de Koepel', dan ligt heel Nederland (en verder weg) aan je voeten. Binnen 5 minuten sta je met je fiets op Arnhem Centraal, daar pak je de bus of trein naar waar je maar naartoe wilt. Met de auto zit je zo op A50, A12 of A15. Utrecht, Nijmegen, Den Bosch en zelfs Amsterdam en Schiphol bereik je binnen het uur.
De Koepel
VAN TOEN
‘Overweldigend’. Een veel gehoorde ervaring van mensen die voor het eerst de koepel betreden. En dat was zo’n anderhalve eeuw geleden niet anders. Gevangenen stonden aan de grond genageld en voelden zich klein in deze enorme ruimte. De alles overkoepelende macht van justitie was direct voelbaar. En ook vanuit zijn omgeving duidelijk zichtbaar in het silhouet van Arnhem.
Aan de bouw van de koepelgevangenis in Arnhem is een lange ontstaansgeschiedenis en veel politieke discussie voorafgegaan. In 1881 werd het nieuwe Wetboek van Strafrecht door het parlement aangenomen. De nieuwe wetgeving volgde op een bijna halve eeuw politiek debat over de wijze van opsluiting van gevangen: gemeenschappelijk, in afzondering of iets daartussen? Uiteindelijk werd besloten tot het cellulaire systeem van eenzame opsluiting, een straf die tot een maximum van vijf jaar kon worden opgelegd. In het verlengde van het nieuwe wetboek, werd in 1884 de Gestichtenwet opgesteld, waarin de praktische tenuitvoerlegging van het gevangenisbeleid geregeld werd. De nieuwe wetgeving bepaalde dat elk arrondissement, enkele uitzonderingen daargelaten, diende te beschikken over een huis van bewaring en een strafgevangenis. De keuze viel onder meer op Arnhem omdat deze stad over geen enkele cel beschikte, terwijl er wel een gerechtshof, een arrondissementsrechtbank en een kantongerecht gevestigd waren. In de periode 1882-1886 wordt naar ontwerp van Rijksarchitect Johan Frederik Metzelaar in Arnhem de eerste koepelgevangenis van Nederland gebouwd.
Geboeid?
Zie jij jezelf wel wonen Buiten de Koepel? Meld je dan aan als belangstellende en maak je persoonlijke account aan. We houden je graag op de hoogte via onze digitale nieuwsbrief. Wil je nu al meer weten? Bekijk dan de pagina met meest gestelde vragen of neem contact op met Willemsen Makelaars in Arnhem.